torstai 11. huhtikuuta 2013

11.4.2013

Arghhh.... se kostautu kun piti se jakku koota valmiiksi ilman sovituksia. Täällä siis hääpukuihin ja mekkoihin tehdään niitä protoja ja sovituksia jos jonkinmoisia ja ihmettelinkin kun jakku vetästään valmiiksi siitä vaan... Koulussa kun on nimen omaan opetettu hihojen istutuksen tärkeys ja ekaan sovitukseen jakku kasataan hihat irtonaisina ja ei siis vielä vuoria. No, asiakas oli eilen käynyt sitten sovittamassa ja hihat uusiksi, molemmista sivuista  lähes 8cm veke! Käytännössä se pitää purkaa kokonaan, ja kun sametti on mitä on niin se liestyy helposti ja se vuori kanssa. No, irrotin hihat ja merkkasin kavennuskohdat. Toivottavasti joku muu hoitaa sen loppuun, en tiedä jääkö se mulle, ainakin tänään piti vaan purkaa.

Sitten se toinen rimpsumekko jonka viime viikolla tein. Asiakas kävi sitä eilen sovittamassa ja se piti kanssa purkaa. Siinä oli liikaa kangasta ja asiakas ei tykännyt. Tosin Sonia oli piirtänyt kaavat ja leikannut, minä ompelin ja kun Livia näki sen sanoi hän heti että siinä on liikaa kangasta. Kyllä mäkin olin samaa mieltä. No, se meni käytännössä kanssa uusiksi. Tänään purin siitä sen paksun "patella kuminauhan" ja irrotin rimpsun. En tiedä kuka jatkaa...

Maira oli ommellut hameen ja vuorin muutamat kaistaleet vahingossa sekaisin. Joten purkasin myös ne. Sinällänsä lohdullista huomata, että vanhoille konkareille sattuu myös vahinkoja. Mutta kun ne kappaleet oli ohuehkosta valkoisesta hääpukukankaas oli oltava tosi tarkkana sen purkamisen kanssa ettei jää mitään jälkiä, ja ne oli huoliteltu vielä saumurilla. Niin sitten pisto pistolta irrottelin ne väärin menneet kappaleet.

Eli purkuhommiks meni lähes koko päivä. Kyllä taas sanonta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty pitää niin paikkansa. On tosi tylsää korjailla virheitä ja tajuta että se työ minkä oli tehnyt oli ihan ilmaan heitettyä aikaa.

On ollut tosi opettavaista olla ompelimossa työharjoittelussa ompelutaitojen suhteen, mutta myös hinnoittelun ja firmanpyörittämisen vinkkelistä. En ole ennen kauheesti tuotteen hinnoittelua ajatellut, mutta tässä on tullut monta uutta juttua jotka pitää huomioida. Esimerkiksi sovituksiin käytetty aika maksaa paljon. Työntekijän palkka juoksee koko ajan ja ei ole harvinaista tulla neljäänkin sovitukseen, ja jos jokainen kestää vaikka puoli tuntia (mikä on aika alakanttiin, kun tuntuu että asiakkaat tykkää itseään aika pitkään ja hartaasti siinä peilin edessä ihastella), se on kaksi tuntia. Jos ajattelee että palkka on vaikka 20 e tunnilta(mikä on ammatti-ihmiselle varmaan todella alakanttiin), siihe kaikki välilliset kulut niin omistaja maksaa 40e tunnilta palkaa, noihin sovituksiin on siis tärvääntynyt jo 80e, pelkkään sovitukseen. Sitten kun ottaa kaikki tuotteen suunnitteluun, kaavoitukseen, materiaalien hankiintaan käytetyn ajan, liikevuokran ja todella sen tuotteen tekemisen kustannukset niin ymmärtää hyvin miksi hääpuvun hinta on helposti se 3000euroa tai miksi mittatilauksena tehty rimpsuhame on 480e. Ja kun noi kaikki kulut ottaa pois niin ei tuo kultakaivos todellakaan ole.

Toisaalta ainakin täällä Espanjassa käsintehdyille ja uniikeille tuotteille on oma asiakaskuntansa. On niitä joilla on rahaa ja halua maksaa käsitöistä. Osalle se voi olla myös eettinen valinta, tietää kuka on sen vaatteen tehnyt ja kenelle palkka siitä menee. Isoissa vaateketjuissa tuskin ompelija saa paljon mitään siitä työstään, rahat menee johdolle ja sijoittajille. Uskon, että se on heille jollain tapaa myös statuskysymys, näitä vaatteita kun ei ole kaikilla. Ne istuvat täydellisesti asiakkaan päällä, mikä tietenkin imartelee vartaloa oli se mimmoinen tahansa. Asiakas voi myös vaikuttaa pukunsa lopputulokseen, valitessaan väriä tai halutessaan jotain muutoksia pukuun. He tuntee että ovat saaneet olla osallisena puvun suunnittelua. Monesti teetetty vaate on pitkäikäinen, harva ompelija edes suostuu tekemään huonosta materiaalista. Ja teetettyä vaatetta on helppo muokata myöhemminkin.

Sunnuntaina on ne muotikuvaukset ja pääsen mukaan: ) Ainoa huono puoli niissä on että on aikanen herätys, sillä tärskyt on liikkeen luona ja aamulla seitsemältä.

Huomenna menen aamulla Livian kanssa kangasostoksille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti